Το καλάθι μου

DIY: Κηραλοιφή (βασική συνταγή)


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες, και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.

Το να φτιάξει κανείς τη δική του κηραλοιφή είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστεί για την παρασκευή της, είναι λίγο ακατέργαστο κερί μελισσών και λίγο ελαιόλαδο

Στη σημερινή ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε την πιο απλή εκδοχή της χωρίς προσθήκη βοτάνων ή ελαίων πλην του ελαιολάδου, χωρίς αιθέρια έλαια ή άλλα συστατικά.

Υλικά:

Για την παρασκευή 60gr κηραλοιφής θα χρειαστούμε τα εξής: 

= 10gr

Όσον αφορά στην ποιότητα του κεριού, αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πως το ακατέργαστο μελισσοκέρι μπορεί να προέρχεται είτε από παλιές κηρήθρες, είτε από απολεπίσματα. Τα απολεπίσματα είναι ένα ανοιχτόχρωμο κερί, το οποίο προτιμάται για την παραγωγή κεριού άριστης ποιότητας. Το τελικό προϊόν λαμβάνεται μετά από τον καθαρισμό των απολεπισμάτων με θέρμανση σε μπεν-μαρί και σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη από τους 65ºC. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προτιμήστε ακατέργαστο κερί από κάποιον μελισσοκόμο ή μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και όχι τις παστίλιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 

= 50gr

Όσο ανώτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε, τόσο καλύτερες θα είναι και οι ιδιότητες που αυτό θα προσδώσει στην κηραλοιφή μας. Το λάδι που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει πικρή, πικάντικη γεύση και φρουτώδη οσμή, χαρακτηριστικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογική του αξία.

Ανάλογα με τη σκληρότητα που θέλετε να πετύχετε στο τελικό σας προϊόν, μπορειτε να αυξομειώσετε την αναλογία λαδιού και κεριού. Ωστόσο, αποφύγετε το κλασικό λάθος να προσθέσετε πάρα πολύ κερί, καθώς η σκληρότητα του τελικού προϊόντος θα καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του. Ένα καλό ποσοστό κεριού επί του τελικού προϊόντος κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%.

Διαδικασία:

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συνταγής μας, είναι να επιλέξουμε τα βάζα όπου θα τοποθετήσουμε την κηραλοιφή μας και να τα αποστειρώσουμε.

Για την αποστείρωσή τους αρκεί μονάχα να τα πλύνουμε καλά και έπειτα να τα τοποθετήσουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, το οποίο θα φέρουμε σε σημείο βρασμού. Τέλος, αφήνουμε τα βαζάκια μας πάνω σε μία καθαρή σιδερωμένη πετσέτα με το στόμιο προς τα κάτω, ώστε να στεγνώσουν τελείως. Εναλλακτικά, μπορούμε εφόσον πλύνουμε τα βαζάκια μας, να τα αφήσουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

2. Σπάμε σε μικρά κομμάτια ή τρίβουμε προσεκτικά στον τρίφτη την ποσότητα του κεριού που θα χρειαστούμε και τη ζυγίζουμε με ζυγαριά ακριβείας

Όπως ήδη αναφέραμε, η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική καθώς, αν προσθέσουμε περισσότερο κερί η κηραλοιφή μας θα βγει σκληρή σε βαθμό που δε θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, ενώ αντιθέτως αν προσθέσουμε περισσότερο λάδι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιπαρό. 

3. Τοποθετούμε το κερί σε ένα καθαρό σκεύος μαζί με το ελαιόλαδο και το θερμαίνουμε σε μπεν-μαρί

Εδώ θα βοηθούσε ιδιαίτερα η χρήση ενός θερμομέτρου μαγειρικής, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία σημειωτέον θα διαρκέσει περίπου 20'. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του μείγματός σας να μην ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τους 65ºC.

4. Μόλις το κερί λιώσει τελείως, μεταφέρουμε προσεκτικά το μείγμα μας στο αποστειρωμένο βαζάκι. 

Αν το σκεύος σας λόγω όγκου δε διευκολύνει τη μεταφορά του μείγματός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο ποτήρι μίας χρήσης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, πριν η κηραλοιφή αρχίσει να στερεοποιείται μέσα στο ποτήρι. 

5. Αφήνουμε την κηραλοιφή μας να κρυώσει μέσα στο βάζο χωρίς να κλείσουμε το καπάκι. Μόλις αυτή στερεοποιηθεί, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. 

Παρατηρήσεις:

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, ενημερωθείτε πρώτα για τις ιδιότητες, αλλά και τις αντενδείξεις του, κάνοντας κλικ εδώΩστόσο, αν πρόκειται να φτιάξετε κηραλοιφή για την περιποίηση της επιδερμίδας του μωρού σας, αποφύγετε την προσθήκη αιθέριου ελαίου καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά τους σε βρέφη. 

Η σπιτική κηραλοιφή πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6 μήνες. Μάλιστα, με τη χρήση ο χρόνος ζωής της μειώνεται μέχρι και κατά το ήμισυ, καθώς αναπτύσσονται σε αυτή βακτήρια. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της κηραλοιφής σας, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτή μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου, ένα μη τοξικό, μη φωτοτοξικό και μη ερεθιστικό αιθέριο έλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αυτούσιο και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη Ε, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr