DIY: Σπιτική κηραλοιφή | Enallaktiko.gr

DIY: Σπιτική κηραλοιφή


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.
Το να φτιάξει κανείς τη δική του κηραλοιφή είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστεί για την παρασκευή της είναι λίγο μελισσοκέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Υλικά:

Για την παρασκευή 300 γραμμαρίων κηραλοιφής θα χρειαστούμε τα εξής: 
= 50gr
= 250gr
Εκτός από ελαιόλαδο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και άλλα έλαια όπως είναι το βαλσαμέλαιο (το οποίο όμως είναι φωτοτοξικό), το κανναβέλαιο, το λινέλαιο, το σιτέλαιο κ.α..
Τέλος, για τη συγκεκριμένη ποσότητα κηραλοιφής μπορούμε να προσθέσουμε έως και 120 σταγόνες αιθέριων ελαίων (<6ml). 
Τα αιθέρια έλαια και οι ακριβείς τους δοσολογίες σχετίζονται, όχι μόνο με το άρωμα και τις ιδιότητες που θέλουμε να προσδώσουμε στις κηραλοιφές μας, αλλά και στο ποιος πρόκειται να τις χρησιμοποιήσει. Αν για παράδειγμα η κηραλοιφή μας προορίζεται για χρήση από εγκύους, βρέφη ή άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις επιμέρους αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου που πρόκειται να προσθέσουμε.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης, τις δοσολογίες και τις γενικές αντενδείξεις των αιθέριων ελαίων, θα βρείτε εδώ.

Διαδικασία:

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συνταγής μας είναι να επιλέξουμε τις συσκευασίες όπου θα τοποθετήσουμε την κηραλοιφή μας και να τις αποστειρώσουμε.

Για την αποστείρωση των βάζων σας αρκεί μονάχα να τα πλύνετε καλά και έπειτα να τα τοποθετήσετε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, το οποίο θα φέρετε σε σημείο βρασμού. Τέλος, αφήνετε τα βαζάκια πάνω σε μία καθαρή πετσέτα με το στόμιο προς τα κάτω, ώστε να στεγνώσουν τελείως. Εναλλακτικά, μπορείτε εφόσον πλύνετε τα βαζάκια σας, να τα αφήσετε για λίγα λεπτά στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

2. Ζυγίζουμε τα υλικά μας με μία ζυγαριά ακριβείας

Η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική καθώς, αν προσθέσετε περισσότερο κερί η κηραλοιφή σας θα βγει σκληρή σε βαθμό που δε θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, ενώ αντιθέτως αν προσθέσετε περισσότερο λάδι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιπαρό. 

3. Τοποθετούμε το κερί σε ένα καθαρό σκεύος μαζί με το ελαιόλαδο και το θερμαίνουμε σε μπεν-μαρί

Αν θέλετε να γλιτώσετε τη διαδικασία του bain-marie, μπορείτε να προμηθευτείτε μία κεριέρα, η οποία πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Επίσης, ένα θερμόμετρο μαγειρικής θα σας επιτρέψει να ελέγχετε τη θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία - με τη χρήση κεριέρας - θα διαρκέσει περίπου 20'. Σε κάθε περίπτωση πάντως , είναι σημαντικό η θερμοκρασία του μείγματός σας να μην ξεπεράσει τους 65ºC.

4. Μόλις το κερί λιώσει τελείως, μπορούμε - αν θέλουμε - να προσθέσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής μας, αναδεύοντας καλά με ένα αποστειρωμένο γλωσσοπίεστρο. Έπειτα μεταφέρουμε προσεκτικά το μείγμα μας στα αποστειρωμένα βαζάκια

Αν το σκεύος σας λόγω όγκου δε διευκολύνει τη μεταφορά του μείγματός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο ποτήρι μίας χρήσης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, πριν η κηραλοιφή αρχίσει να στερεοποιείται μέσα στο ποτήρι. 

5. Αφήνουμε την κηραλοιφή μας να κρυώσει μέσα στο βάζο χωρίς να κλείσουμε το καπάκι. Μόλις αυτή στερεοποιηθεί, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. 

Παρατηρήσεις:

Ανάλογα με τη σκληρότητα που θέλετε να πετύχετε στο τελικό σας προϊόν, μπορείτε να αυξομειώσετε την αναλογία λαδιού και κεριού. Ωστόσο, αποφύγετε να προσθέσετε πάρα πολύ κερί, καθώς η σκληρότητα του τελικού προϊόντος θα καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του. Ένα καλό ποσοστό κεριού επί του τελικού προϊόντος κυμαίνεται μεταξύ 15% και 18%.

Όσον αφορά το είδος του κεριού που θα χρησιμοποιήσετε, για την παρασκευή κηραλοιφής μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο κλασικό κίτρινο μελισσοκέρι και στο λευκό μελισσοκέρι. Η μόνη διαφορά τους είναι το επιπλέον φιλτράρισμα του δεύτερου με τη χρήση ενεργού άνθρακα. Ο αποχρωματισμός του συγκεκριμένου κεριού έχει να κάνει με την αφαίρεση της γύρης και των καροτενοειδών που εμπεριέχονται σε αυτή και τα οποία προσδίδουν στο αρχικό προϊόν το κίτρινό του χρώμα. 

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, ενημερωθείτε πρώτα για τις ιδιότητες, αλλά και τις αντενδείξεις του, κάνοντας κλικ εδώΩστόσο, αν πρόκειται να φτιάξετε κηραλοιφή για την περιποίηση της επιδερμίδας του μωρού σας, αποφύγετε την προσθήκη αιθέριου ελαίου καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά τους σε βρέφη. 

Η σπιτική κηραλοιφή πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6 μήνες. Μάλιστα, με τη χρήση, ο χρόνος ζωής της μειώνεται μέχρι και κατά το ήμισυ. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της κηραλοιφής σας, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτή μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου, ένα μη τοξικό, μη φωτοτοξικό και μη ερεθιστικό αιθέριο έλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αδιάλυτο και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου ΔΕΝ αποτελεί συντηρητικό. 

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εξαιρετικό λάδι για την περιποίηση της επιδερμίδας, ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην οξείδωση. Για το λόγο αυτό, αν πρόκειται να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες κηραλοιφής που δε θα καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να προσθέσετε στο μείγμα σας μερικές σταγόνες βιταμίνη Ε, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλιο: