Το καλάθι μου

DIY: Σπιτική κηραλοιφή (βασική συνταγή)


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες, και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.

Το να φτιάξει κανείς τη δική του κηραλοιφή είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστεί για την παρασκευή της είναι λίγο μελισσοκέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Υλικά:

Για την παρασκευή 120gr κηραλοιφής θα χρειαστούμε τα εξής: 

= 20gr

= 100gr

Εκτός από ελαιόλαδο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και άλλα έλαια όπως είναι το βαλσαμέλαιο (το οποίο όμως είναι φωτοτοξικό) και το κανναβέλαιο (το οποίο συστήνουμε ανεπιφύλακτα).

Τέλος, για τη συγκεκριμένη ποσότητα κηραλοιφής μπορούμε να προσθέσουμε έως και 20 σταγόνες κάποιου αιθέριου ελαίου, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τις ιδιότητές τους, καθώς και τυχόν αντενδείξεις. 

Διαδικασία:

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συνταγής μας, είναι να επιλέξουμε τα βάζα όπου θα τοποθετήσουμε την κηραλοιφή μας και να τα αποστειρώσουμε.

Για την αποστείρωσή τους αρκεί μονάχα να τα πλύνουμε καλά και έπειτα να τα τοποθετήσουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, το οποίο θα φέρουμε σε σημείο βρασμού. Τέλος, αφήνουμε τα βαζάκια μας πάνω σε μία καθαρή σιδερωμένη πετσέτα με το στόμιο προς τα κάτω, ώστε να στεγνώσουν τελείως. Εναλλακτικά, μπορούμε εφόσον πλύνουμε τα βαζάκια μας, να τα αφήσουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

2. Ζυγίζουμε τα υλικά μας με μία ζυγαριά ακριβείας

Η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική καθώς, αν προσθέσουμε περισσότερο κερί η κηραλοιφή μας θα βγει σκληρή σε βαθμό που δε θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, ενώ αντιθέτως αν προσθέσουμε περισσότερο λάδι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιπαρό. 

3. Τοποθετούμε το κερί σε ένα καθαρό σκεύος μαζί με το ελαιόλαδο και το θερμαίνουμε σε μπεν-μαρί

Εδώ θα βοηθούσε ιδιαίτερα η χρήση ενός θερμομέτρου μαγειρικής, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία σημειωτέον θα διαρκέσει περίπου 20'. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του μείγματος να μην ξεπεράσει τους 65ºC.

4. Μόλις το κερί λιώσει τελείως, μπορούμε - αν θέλουμε - να προσθέσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής μας, αναδεύοντας καλά με ένα αποστειρωμένο ξυλάκι παγωτού. Έπειτα μεταφέρουμε προσεκτικά το μείγμα μας στα αποστειρωμένα βαζάκια. 

Αν το σκεύος σας λόγω όγκου δε διευκολύνει τη μεταφορά του μείγματός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο ποτήρι μίας χρήσης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, πριν η κηραλοιφή αρχίσει να στερεοποιείται μέσα στο ποτήρι. 

5. Αφήνουμε την κηραλοιφή μας να κρυώσει μέσα στο βάζο χωρίς να κλείσουμε το καπάκι. Μόλις αυτή στερεοποιηθεί, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. 

Για την αποθήκευση των κηραλοιφών σας προτιμήστε είτε αεροστεγή γυάλινα καραμελέ βαζάκια, είτε βαζάκια από λευκοσίδηρο, ώστε να αποφύγετε τη γρήγορη οξείδωση του ελαιολάδου από την επαφή με το οξυγόνο και το ηλιακό φως.  

Παρατηρήσεις:

Ανάλογα με τη σκληρότητα που θέλετε να πετύχετε στο τελικό σας προϊόν, μπορείτε να αυξομειώσετε την αναλογία λαδιού και κεριού. Ωστόσο, αποφύγετε να προσθέσετε πάρα πολύ κερί, καθώς η σκληρότητα του τελικού προϊόντος θα καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του. Ένα καλό ποσοστό κεριού επί του τελικού προϊόντος κυμαίνεται μεταξύ 15% και 18%.

Όσον αφορά στο είδος του κεριού που θα χρησιμοποιήσετε, για την παρασκευή κηραλοιφής μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο κλασικό κίτρινο μελισσοκέρι και στο λευκό μελισσοκέρι. Η μόνη διαφορά τους είναι το επιπλέον φιλτράρισμα του δεύτερου με τη χρήση ενεργού άνθρακα. Ο αποχρωματισμός του συγκεκριμένου κεριού έχει να κάνει με την αφαίρεση της γύρης και των καροτενοειδών που εμπεριέχονται σε αυτή και τα οποία προσδίδουν στο αρχικό προϊόν το κίτρινό του χρώμα. 

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, ενημερωθείτε πρώτα για τις ιδιότητες, αλλά και τις αντενδείξεις του, κάνοντας κλικ εδώΩστόσο, αν πρόκειται να φτιάξετε κηραλοιφή για την περιποίηση της επιδερμίδας του μωρού σας, αποφύγετε την προσθήκη αιθέριου ελαίου καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά τους σε βρέφη. 

Η σπιτική κηραλοιφή πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6 μήνες. Μάλιστα, με τη χρήση ο χρόνος ζωής της μειώνεται μέχρι και κατά το ήμισυ, καθώς αναπτύσσονται σε αυτή βακτήρια. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της κηραλοιφής σας, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτή μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου, ένα μη τοξικό, μη φωτοτοξικό και μη ερεθιστικό αιθέριο έλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αδιάλυτο και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. 

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εξαιρετικό λάδι για την περιποίηση της επιδερμίδας, ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην οξείδωση. Για το λόγο αυτό, αν πρόκειται να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες κηραλοιφής που δε θα καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να προσθέσετε στο μείγμα σας μερικές σταγόνες βιταμίνη Ε, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!