DIY: Μπάλες οξυγόνου (bath bombs) | Enallaktiko.gr

DIY: Μπάλες οξυγόνου (bath bombs)


Οι μπάλες οξυγόνου, γνωστές και ως bath bombs, είναι κατά βάση ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος (γνωστού και ως ξινό) με την προσθήκη κάποιου αρωματικού παράγοντα (αιθέριο έλαιο) καθώς και χρώματος.

Για την ανάμειξη, αλλά κυρίως για τη στερεοποίηση των υλικών χρησιμοποιείται μία πολύ μικρή ποσότητα από κάποιο φυτικό έλαιο. Το αμυγδαλέλαιο και το λάδι καρύδας αποτελούν τις πλέον συνηθισμένες επιλογές λόγω του χαμηλού τους κόστους και της ευκολίας ανεύρεσής τους.  

Αν και στο μείγμα μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά όπως είναι τα άλατα Epsom (θειϊκό μαγνήσιο) ή κάποιος σταθεροποιητικός παράγοντας όπως το corn flour, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς να φτιάξουμε την πιο απλή εκδοχή τους, χρησιμοποιώντας μόνο μαγειρική σόδα, κιτρικό οξύ, αιθέριο έλαιο και χρώμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά:

Για να φτιάξουμε λοιπόν τις δικές μας σπιτικές μπάλες οξυγόνου συνολικού βάρους περίπου 550 γραμμαρίων θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:


= 400gr
= 2 φλιτζάνια του τσαγιού


= 150gr
= 1 φλιτζάνι του τσαγιού


= 3-4 κουταλιές της σούπας


= 10-20 σταγόνες

Για την υλοποίηση της συνταγής μας, χρησιμοποιήσαμε αιθέριο έλαιο λεβάντας, ένα μη τοξικό αιθέριο έλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αδιάλυτο. Βεβαίως, εσείς μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αιθέριο έλαιο όπως το γεράνιγιασεμί, το σανδαλόξυλο, το τριαντάφυλλο, το ylang-ylang κ.α.
Η ακριβής ποσότητα του αιθέριου ελαίου που θα επιλέξετε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ένταση του αρώματός του και το γούστο του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, λάβετε υπόψιν πως τα αιθέρια έλαια αποτελούν προϊόντα υψηλής συμπύκνωσης και με ισχυρά δραστικά συστατικά. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να τα χρησιμοποιείτε πάντοτε με υπευθυνότητα και γνώση των ιδιοτήτων τους (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ).


= 10 σταγόνες

Η ακριβής ποσότητα χρώματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 

Διαδικασία:

1. Αφού ζυγίσουμε όλα τα στερεά υλικά μας, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, φορώντας φυσικά γάντια.

2. Έπειτα, σε ένα γυάλινο δοχείο προσθέτουμε και αναμειγνύουμε το έλαιο, το χρώμα και το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας. 

3. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το υγρό μείγμα μέσα στη σκόνη και ανακατεύουμε εκ νέου. 

Το καλό ανακάτεμα είναι σημαντικό ώστε το μείγμα μας να μπορέσει να "δέσει" και να μη μας διαλυθεί. 

4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλούπια (υπάρχουν ειδικά καλούπια αλουμινίου για bath bombs) πιέζοντας δυνατά ώστε η μπάλα μας να είναι συμπαγής και να μη διαλυθεί κατά την αφαίρεσή της από αυτό. 
Εναλλακτικά, μπορείτε να πλάσετε τις μπάλες σας με τα χέρια, φροντίζοντας πάντα να ασκήσετε όση πίεση χρειάζεται έως ότου αυτές να μη διαλύονται. 

5. Μέσα σε λίγη ώρα οι μπάλες οξυγόνου θα έχουν σκληρύνει ενώ θα παρατηρήσουμε πως έχει επίσης αυξηθεί και ο όγκος τους. 

Οι μπάλες οξυγόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην ίδια ημέρα ή να αποθηκευτούν μέσα σε σακουλάκια. Αποτελούν επίσης μία πολύ καλή επιλογή για δώρο, παιδική δραστηριότητα, αλλά και για παιχνίδι μέσα στη μπανιέρα για μικρούς και μεγάλους.

Παρατηρήσεις:

Τα δύο βασικά συστατικά του μείγματος - η σόδα και το ξινό - παραμένουν ανενεργά έως ότου έρθουν σε επαφή με το νερό, κατά την οποία το όξινο ανθρακικό νάτριο μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και το κιτρικό οξύ σε κιτρικό νάτριο, προκαλώντας έντονο αφρισμό, ο οποίος διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα.

Οι μπάλες οξυγόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μπανιέρα ή σε μία λεκάνη με ζεστό νερό, μετατρέποντας το λουτρό ή το ποδόλουτρό μας σε μία ευχάριστη εμπειρία χαλάρωσης. Αν φτιάξετε αρκετές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για τη διακόσμηση, αλλά και για τον αρωματισμό του μπάνιου σας. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλιο: