DIY: Χρώμα κιμωλίας

DIY: Χρώμα κιμωλίας | Enallaktiko.gr
Στο διαδίκτυο θα βρει κανείς αμέτρητες φωτογραφίες με τεχνοτροπίες βαφής παλιών επίπλων, αντλώντας έμπνευση για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί αισθητικά ή ακόμη και να επανέλθει η χρηστικότητα αντικειμένων που διαφορετικά επρόκειτο να καταλήξουν σε κάποιο υπόγειο ή δίπλα σε κάποιο κάδο.

DIY: Χρώμα κιμωλίας πάνω σε έπιπλο - Enallaktiko.gr
Κοινός παρονομαστής σε πολλές από αυτές τις δημιουργίες είναι το λεγόμενο χρώμα κιμωλίας (chalk paint), ένα υδατοδιαλυτό χρώμα με βασικό συστατικό του το ανθρακικό ασβέστιο, γνωστό και ως κιμωλία ή μαρμαρόσκονη, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη διακόσμηση, αλλά και σε έργα τέχνης χάρη στην ευκολία χρήσης του, την κάλυψη που προσφέρει και την αντοχή του στο χρόνο.

DIY: Χρώμα κιμωλίας σε καρέκλες & τραπέζι - Enallaktiko.gr
Το χρώμα κιμωλίας είναι σχεδόν άοσμο και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας (χωρίς τρίψιμο και χωρίς αστάρωμα) σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος επιφανειών, από τοίχους, μασίφ ξύλο, κόντρα πλακέ, μελαμίνη και MDF μέχρι λάκα, αλουμίνιο, γυαλί και ύφασμα!

DIY: Χρώμα κιμωλίας πάνω σε αλουμίνιο, λευκοσίδηρο & άλλες μεταλλικές επιφάνειες - Enallaktiko.gr
Χρώμα κιμωλίας μπορείτε να βρείτε έτοιμο σε παχύρρευστη μορφή ή σε spray σε πολλά χρωματοπωλεία. Ωστόσο, αν διαθέτετε ήδη ακρυλικά χρώματα, μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και μόνοι σας με τη χρήση ανθρακικού ασβεστίου.

Υλικά:

Για να φτιάξουμε 330 γραμμάρια χρώματος κιμωλίας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά: 


= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 250gr

= 2½ γεμάτες κουταλιές της σούπας
= 40gr

Σε αντίθεση με άλλα υλικά όπως ο αρμόστοκος, ο γύψος και η μαγειρική σόδα, η ανάμειξη του ακρυλικού χρώματος με κιμωλία (ανθρακικό ασβέστιο) δίνει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, καθώς δεν πήζει τόσο πολύ και αφήνει μία χαρακτηριστική βελούδινη ματ υφή. 

= 2½ κουταλιές της σούπας
= 40gr

Η ακρίβεια στις αναλογίες δε χρειάζεται να σας αγχώνει ιδιαίτερα, καθώς η ποσότητα της κιμωλίας ή του νερού - εκτός από την υφή του τελικού μείγματος - δε θα επηρεάσει σημαντικά την απόχρωσή του. 

DIY: Χρώμα κιμωλίας πάνω σε γυαλί - Enallaktiko.gr

Διαδικασία παρασκευής:

1. Αφού κοσκινίσουμε το ανθρακικό ασβέστιο, το ανακατεύουμε καλά με λίγο ζεστό νερό έως ότου δημιουργηθεί μία ομοιογενής πάστα.

Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι μέσα στο τελικό σας μείγμα.  

2. Προσθέτουμε το χρώμα της επιλογής μας και ανακατεύουμε καλά έως ότου το χρώμα του μείγματός μας γίνει ενιαίο.

Αν το χρώμα σας είναι πιο πηχτό απ’ όσο το θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη, χωρίς φυσικά να παραλείψετε το ανακάτεμα. Αντιστρόφως, αν θέλετε να αυξήσετε την πυκνότητά του, μπορείτε να προσθέσετε λίγη επιπλέον κιμωλία.

Όσον αφορά πάντως την πυκνότητα του τελικού μείγματος, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καθώς αυτή μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το ποιο είναι το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Αν για παράδειγμα θέλετε πλήρη κάλυψη, τότε το μείγμα σας θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό ενώ αντιθέτως, αν θέλετε απλώς να προσδώσετε στην επιφάνειά σας μία vintage πινελιά, τότε το χρώμα σας μπορεί να είναι κατά πολύ πιο υδαρές. 

DIY: Χρώμα κιμωλίας πάνω σε καρέκλα - Enallaktiko.gr

Διαδικασία εφαρμογής:

1. Με ένα υγρό πανί καθαρίζουμε καλά την επιφάνεια που πρόκειται να βάψουμε. Έπειτα με ένα καθαρό πινέλο ή με ένα ρολό περνάμε την επιφάνειά μας 1-3 χέρια χρώματος ανάλογα πάντα με το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Μην ξεχνάτε πως βάφουμε πάντα προς την ίδια κατεύθυνση!

2. Μόλις τελειώσουμε και με την τελευταία στρώση, αφήνουμε το χρώμα να στεγνώσει καλά.

3. Σε αυτό το σημείο μπορούμε, αν θέλουμε, να τρίψουμε την επιφάνειά μας.

Το τρίψιμο επιφανειών που έχουν βαφτεί με χρώμα κιμωλίας είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Μπορείτε να δημιουργήσετε διχρωμίες ή να δώσετε στα έπιπλά σας την αίσθηση του φθαρμένου από το χρόνο χρησιμοποιώντας ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές (διχρωμίες, κρακελέ κ.α.), τις οποίες αξίζει να αναζητήσετε. 

4. Αν έχει προηγηθεί τρίψιμο, καθαρίζουμε καλά την επιφάνειά μας με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πινέλο ή ρολό, εφαρμόζουμε μία τελευταία στρώση με βερνίκι νερού ή πάστα κεριού.

Το βερνίκι νερού και την πάστα κεριού μπορείτε να τα προμηθευτείτε από οποιοδήποτε χρωματοπωλείο. 

Παρατηρήσεις:

Εκτός από τα χρωματοπωλεία, ακρυλικά χρώματα θα βρείτε και σε αρκετά βιβλιοπωλεία. Εκτός όμως κι αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη χειροτεχνία, προτιμήστε αυτά του χρωματοπωλείου. 

Αν σας περίσσεψε χρώμα κιμωλίας, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό λίγο επιπλέον νερό και να το φυλάξετε για κάποιο διάστημα σε ένα ερμητικά κλειστό δοχείο σε δροσερό μέρος. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!