Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί)

Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) | Enallaktiko.gr
Ο κώδικας Braille (Μπράιγ) είναι ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο επινοήθηκε το 1824 από έναν τυφλό Γάλλο, τον Louis Braille. Ο κώδικας, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας, αποτελείται από μερικές δεκάδες σχηματισμών από ανάγλυφες κουκκίδες. Ο κάθε σχηματισμός αντιστοιχεί σε κάποιο γράμμα, σε κάποιον αριθμό ή σε κάποιο σημείο στίξης και μπορεί να "διαβαστεί" όχι δια της οράσεως, αλλά με την αφή.
Το "επαναστατικό" αυτό σύστημα ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα – δε μπορεί να διαβαστεί από κάποιον που δεν είναι τυφλός και που δεν έχει διδαχθεί τον κώδικα. 
Αυτό λοιπόν για το οποίο δεν είχε προνοήσει ο ίδιος ο Braille πριν δύο αιώνες, ήρθε να λύσει ο Kosuke Takahashi, ένας νεαρός γραφίστας από την Ιαπωνία. 
Ιδέες: Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) - Enallaktiko.gr
Ο Takahashi σχεδίασε μία γραμματοσειρά με βάση τον κώδικα του Braille, την οποία ονόμασε Braille Neue. Η γραμματοσειρά συνδυάζει τον κώδικα των τυφλών με τους κοινούς χαρακτήρες που μπορούμε να διαβάσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Έτσι, ένα κείμενο γραμμένο με αυτήν τη γραμματοσειρά μπορεί να διαβαστεί από όλους όσους ξέρουν να διαβάζουν, τυφλούς και μη. 
Ιδέες: Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) - Enallaktiko.gr
Προς το παρόν η γραμματοσειρά υπάρχει σε δύο εκδόσεις, στην αγγλική και την ιαπωνική. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα που μένει να λυθεί δεν είναι τόσο η δημιουργία αντίστοιχων εκδόσεων και σε άλλες γλώσσες, αλλά το πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο ανάγλυφο κείμενο να εκτυπωθεί με ένα λογικό κόστος, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ειδικούς εκτυπωτές και μελάνια, η τιμή των οποίων για την ώρα είναι δυστυχώς αρκετά υψηλή. 
Ιδέες: Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) - Enallaktiko.gr
Το όραμα πάντως του Takahashi ξεκινά με την υιοθέτηση της γραμματοσειράς του από δημόσιους φορείς και η χρήση της σε δημόσιους χώρους, κάτι που δε φαντάζει και τόσο μακρινό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γραμματοσειρά Braille Neue θα βρείτε εδώ .
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Λάδι καρύδας το αμφιλεγόμενο | Enallaktiko.gr
Το λάδι καρύδα (κοκοφοινικέλαιο) είναι το έλαιο που παράγεται από τους ώριμους καρπούς του είδους Cocos Nucifera, δηλαδή του κοκοφοίνικα και το συναντούμε είτε σαν ένα διαφανές λεπτόρρευστο έλαιο, είτε με τη μορφή βουτύρου.
Συνταγές: Pulled pork, αλλά με jackfruit | Enallaktiko.gr
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μία ιδιαίτερη και ταυτόχρονα εύκολη παρασκευή, χρησιμοποιώντας σαν βασική μας πρώτη ύλη το τζάκφρουτ (Jackfruit).

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν