Το καλάθι μου

Η Aloe Vera και οι ιδιότητές της


Η φαρμακευτική αλόη (Aloe Vera) είναι ένα κακτοειδές φυτό που φύεται σε άνυδρα κλίματα. Χρήση της μπορεί να γίνει τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.

Στην αρχαιότητα Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το τζελ που βρίσκεται στο εσωτερικό των φύλλων της για τη θεραπεία των πληγών, ενώ κατά το Μεσαίωνα το κίτρινο υγρό που βρίσκεται επίσης μέσα στα φύλλα της, χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.

Σήμερα το τζελ της φαρμακευτικής αλόης αποτελεί δραστικό συστατικό σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, από κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα μέχρι σαπούνια και διατροφικά συμπληρώματα όλων των μορφών.

Ιδιότητες

Το τζελ της αλόης έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμεύει στην περιποίηση σε μικρής σπουδαιότητας εγκαύματα, πληγές και διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η δερματοφύτωση, μειώνοντας επίσης την πιθανότητα δερματικής μόλυνσης. Ακόμη, ο χυμός της Aloe Vera προερχόμενος από το τζελ της, συστήνεται για εσωτερική χρήση για την ανακούφιση από τις καούρες, ενώ η κίτρινη ρητινοειδής αλοΐνη χρησιμεύει πράγματι ως καθαρτικό. Τέλος, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα της φαρμακευτικής αλόης έχει αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Τρόπος χρήσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξουμε χυμό με αλόη είναι να αλέσουμε λίγο τζελ αλόης μέσα σε έναν φρεσκοστιμμένο χυμό οποιουδήποτε φρούτου. Ωστόσο, για εσωτερική χρήση, χρησιμοποιείτε πάντα τζελ από φρεσκοκομμένα φύλλα αλόης. 

Εξωτερικά το τζελ της μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας πάνω στο δέρμα, είτε ως δραστικό συστατικό σε χειροποίητες κρέμες περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα. Ωστόσο, αν επιλέξετε να πάρετε το τζελ από φρέσκα φύλλα, φροντίστε να αφαιρέσετε το κίτρινο υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού τους, καθώς είναι ερεθιστικό. 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.