Αχίλλεια: το βότανο των πολεμιστών & των γυναικών με δύσκολη περίοδο

Αχίλλεια: το βότανο των πολεμιστών & των γυναικών με δύσκολη περίοδο | Enallaktiko.gr
Η αχίλλεια (Achillea Millefolium), γνωστή και ως αχιλλέα η χιλιόφυλλος ή αγριαψιθιά, είναι ένα πολυετές βότανο που ανθοφορεί σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο από τα τέλη της Άνοιξης μέχρι και της αρχές του Φθινοπώρου σε εδάφη με σχετικά μεγάλο υψόμετρο.
Πρόκειται για ένα βότανο, γνωστό εδώ και αιώνες για τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στα φλαβονοειδή, στις τανίνες και στα πτητικά έλαια που περιέχονται στα φύλλα και στα άνθη του.
Για αρκετά χρόνια το φυτό χρησιμοποιούταν αντί του λυκίσκου στην παρασκευή μπύρας, ενώ στη Γερμανία του 16ου αιώνα, σπόροι αχίλλειας ρίχνοντας στα βαρέλια για να διασφαλιστεί η καλύτερη διατήρηση των κρασιών. Τις χρωστικές ουσίες του βοτάνου τις χρησιμοποιούσαν συχνά για το χρωματισμό μάλλινων νημάτων.
Σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι Ινδιάνοι μασούσαν τους βλαστούς και το κοτσάνι του φυτού για να αντιμετωπίσουν το κρυολόγημα, τον πυρετό και τη δυσπεψία, ενώ συχνά κοπανούσαν τους σπόρους του φυτού σε γουδί για να φτιάξουν έναν πολτό, τον οποίο εφάρμοζαν πάνω σε μώλωπες, διαστρέμματα και οιδήματα.
Ωστόσο, ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της αχίλλειας, το οποίο ήταν γνωστό ήδη από την αρχαιότητα (η ονομασία του φυτού μάλλον δεν είναι τυχαία, καθώς υπάρχουν αναφορές πως ο Αχιλλέας το χρησιμοποιούσε για την περιποίηση των πληγών του), είναι η αιμοστατική της δράση, χάρη στην οποία αναφέρεται συχνά και ως το "βότανο των πολεμιστών" (herba militaris).
Αυτή η ιδιότητα μάλιστα, πάντα σε συνδυασμό και με την αναλγητική δράση του φυτού, καθιστά την αχίλλεια ιδανική σαν ένας φυσικός τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων από τη δυσμηνόρροια, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, τις κολπορραγίες και τη λευκόρροια στις γυναίκες.
Μάλιστα, ο συνδυασμός των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων με τη διουρητική της δράση, φαίνεται να βοηθά ακόμη και σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες.
Η αχίλλεια τέλος, είναι γνωστή για τις ισχυρές αγγειοδιασταλτικές της ιδιότητες, χάρη στις οποίες μπορεί να λειτουργήσει κατά της υπέρτασης και έναντι των θρομβώσεων.

Τρόπος χρήσης

Η αχίλλεια μπορεί να καταναλωθεί εσωτερικά (< 4,5g ημερησίως) ως έγχυμα ή ως αφέψημα.
Εξωτερικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φρέσκο βότανο απευθείας πάνω στο δέρμα, να φτιάξουμε κατάπλασμα ή βάμμα και να προσθέσουμε αιθέριο έλαιό του στις θεραπευτικές αλοιφές μας.
Λουτρά με αχίλλεια συνιστώνται κυρίως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευματικών και αιμορροΐδων.
Αχίλλεια, Αχιλλέα, Χιλιόφυλλος ή Αγριαψιθιά - Εναλλακτικό

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Αν και πρόκειται για ένα βότανο με ιδιαίτερα ισχυρή δράση, η αχίλλεια είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό και χωρίς σημαντικές παρενέργειες στη συνιστώμενη δοσολογία. Ωστόσο, η χρήση της πρέπει να γίνεται με σύνεση και η διάρκεια συστηματικής κατανάλωσής της να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα, καθώς εκτεταμένη κατανάλωση του βοτάνου ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία.
Η αχίλλεια, ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι γνωστό πως μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας.
Τέλος, η κατανάλωση του βοτάνου από άτομα που ακολουθούν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, από παιδιά, καθώς και από γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της γαλουχίας, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.
Αχίλλεια
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Εχινάκεια: Ένας ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας | Enallaktiko.gr
Η εχινάκεια, γνωστή και ως εχινάκια ή εχινάτσια, είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό της οικογένειας των ηλίανθων. Από τα εννέα είδη του φυτού, αυτά με την πιο διαδεδομένη φαρμακευτική χρήση είναι η Echinacea Purpurea, η Echinacea Angustifolia και η Echinacea Pallida.
Λεβάντα: Ένα βότανο, πλούσιο σε άρωμα & ιδιότητες | Enallaktiko.gr
Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό, εγγενές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι ανθεκτικό στον ήλιο και στην ξηρασία, όσο και στην αυξομείωση της θερμοκρασίας και ευδοκιμεί σε περιοχές με μέτρια υγρασία και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο.