Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D printer

Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D printer | Enallaktiko.gr
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία σχετικά νέα τεχνολογία προσθετικής κατασκευής αντικειμένων μέσω της διαδοχικής επίστρωσης κάποιου κεραμικού ή πολυμερούς υλικού. Η εν λόγω μέθοδος επινοήθηκε από τον Chulk Hull το 1982 και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Παρόλο βέβαια που για την ώρα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται κυρίως σαν εργαλείο βιομηχανικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα για την κατασκευή πρωτοτύπων, φαίνεται πως αποτελούν μία επαναστατική τεχνολογία, η οποία – εκτός από το γεγονός πως μας επιτρέπει να δημιουργούμε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, αντικείμενα που δε θα μπορούσαν ή δε θα συνέφερε να κατασκευαστούν μαζικά – ανοίγει το δρόμο για την αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών, υποβοηθώντας τη μικρής κλίμακας τοπική παραγωγή, η οποία είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το εγχείρημα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού New Story σε συνεργασία με την εταιρεία Icon. Η New Story δραστηριοποιείται γύρω από την κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους σε φτωχές περιοχές και σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, ενώ η Icon δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευαστικής τεχνολογίας. Σκοπός του συλλογικού τους εγχειρήματος είναι η κατασκευή ενός ημι-αγροτικού οικισμού στη φτωχική μεξικανική επαρχία Tabasco.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Η συνεισφορά της Icon είναι ο Vulcan II, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής μήκους περίπου 10 μέτρων, ο οποίος μπορεί να κατασκευάζει σπίτια εξαιρετικά χαμηλού κόστους μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως τα συγκεκριμένα σπίτια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον βραβευμένο Ελβετό σχεδιαστή Yves Béhar και διαθέτουν καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο, κοστολογούνται γύρω στα €3.500.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Το εγχείρημα, αν και πειραματικό, αποτελεί οπωσδήποτε ένα σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μελλοντικά σε πολλούς από τους ανθρώπους που δεν έχουν σήμερα την πολυτέλεια ενός δικού τους σπιτιού, να ζήσουν σε ασφαλή και σύγχρονα καταλύματα, ενώ και η ανοικοδόμηση πληγέντων οικισμών από σεισμούς, φωτιές ή τυφώνες, θα μπορεί να ολοκληρωθεί οικονομικά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη New Story και την Icon θα βρείτε εδώ και εδώ .
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Πώς νοθεύεται το μέλι ή γιατί το μέλι πρέπει να είναι ακριβό | Enallaktiko.gr
Παρά την παγκόσμια μείωση του πληθυσμού των μελισσών από την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού παγκοσμίως) έχει από το 2000 σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή μελιού της, όταν μέσα στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των κυψελών της υπολογίζεται αυξημένος μόλις κατά 23% (από 7,5 σε 9,2 εκατομμύρια κυψέλες).
Mano Aperta: Ένα κινητό μαγειρείο για όσους έχουν ανάγκη | Enallaktiko.gr
Χειμώνας του 2015 και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ της, καθώς – μέσα στα χρόνια της δικής μας οικονομικής περιπέτειας – κύματα προσφύγων καταφθάνουν καθημερινά με μόνη ελπίδα να παραμείνουν ζωντανοί, μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

Σχόλια (1)

  • Καταπληκτικός τρόπος δημιουργίας αντικειμένων, κτηρίων κλπ ειδικά όταν επαναχρησιμοποιούνται υλικά ανακύκλωσης ή φυσικά υλικά. Χαίτομαι που φέρατα το μέλλον στην Ελλάδα νωρίτερα.
    Υπέροχο!

    ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν