0

Νηστεία & σωστή διατροφή


Αν θέλαμε να δώσουμε έναν σύντομο και περιεκτικό ορισμό της νηστείας, θα λέγαμε πως πρόκειται για την ηθελημένη αποχή μας από ορισμένες τροφές. Σπανιότερα δε, μπορεί να έχει ακόμη και τη μορφή πλήρους ασιτίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Διάβασε περισσότερα

DIY: Σαπούνι ελαίων με την ψυχρή μέθοδο


Η παρασκευή σαπουνιού είναι μία διαδικασία που φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ. Έκτοτε η μέθοδος παρασκευής, αλλά και ο τρόπος χρήσης του έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ, καθώς μέχρι και πριν λίγα χρόνια το σαπούνι παρασκευαζόταν με τη χρήση αλισίβας (σταχτόνερο) και κυρίως από ζωικά λίπη.

Διάβασε περισσότερα

Ζάχαρη καρύδας vs. κοινή ζάχαρη


Η ζάχαρη καρύδας είναι μία φυσική γλυκαντική ουσία που λαμβάνεται από το νέκταρ των ανθών του κοκοφοίνικα (Cocos Nucifera), το οποίο συλλέγεται και στη συνέχεια επεξεργάζεται θερμικά με σκοπό την αφαίρεση της περίσσιας υγρασίας του.

Διάβασε περισσότερα

Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό


Η πρόπολη είναι μία ουσία που παράγουν οι μέλισσες μετά από συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και τον εμπλουτισμό τους με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Το χρώμα της μπορεί να ποικίλει από κιτρινοπράσινο και πορτοκαλοπράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ. 

Διάβασε περισσότερα

Τι είναι το ρόνερ και τι το σου βιντ;


Ας υποθέσουμε πως θέλετε να βράσετε ένα αυγό. Τι κάνετε; Παίρνετε ένα μπρίκι, τοποθετείτε μέσα σε αυτό το αυγό σας και έπειτα το καλύπτετε με νερό. Στη συνέχεια τοποθετείτε το σκεύος σε μία αναμμένη εστία και αφήνετε το νερό να βράσει για κάποια λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλετε το αυγό σας. 

Διάβασε περισσότερα

Το γλυκογόνο & ο ρόλος του στην άθληση


Σε άλλη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην ενέργεια που παράγει και καταναλώνει το ίδιο μας το σώμα, καθώς και στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απελευθέρωση και την καύση αυτής της ενέργειας. Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν από τους τρόπους με τους οποίος το σώμα μας αποθηκεύει και αντλεί ενέργεια, το γλυκογόνο.

Διάβασε περισσότερα

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο & πώς αντιμετωπίζεται;


Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε από επαγγελματίες υγείας να αναφέρονται σε ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών με τον όρο "μεταβολικό σύνδρομο". Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο, τι το προκαλεί, ποια τα συμπτώματά του και ποιοι οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του;

Διάβασε περισσότερα

Συνταγές: Ομελέτα με τορτίγια


Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα, ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα με μόνα βασικά υλικά μας ένα αυγό και μία τορτίγια.

Διάβασε περισσότερα

Πώς υπολογίζεται μία μερίδα φαγητού;


Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.

Διάβασε περισσότερα

Συνταγές: Μανιτάρια φρικασέ σε λιγότερο από 30'


Το φρικασέ (Fricassée) είναι ένα πιάτο της γαλλικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Πρόκειται για ένα βραστό γεύμα, το οποίο συνήθως έχει σαν βασικό υλικό του το κόκκινο κρέας (αρνί ή μοσχάρι) ή στις πιο light εκδοχές του κάποιο λευκό κρέας όπως είναι το κοτόπουλο. Βεβαίως, φρικασέ μπορεί να φτιάξει κανείς με οποιοδήποτε κρέας, ακόμη και με ψάρια και θαλασσινά. 

Διάβασε περισσότερα